Pouze online
Nové
Quinoa se používá jako alternativa obilnin. Může se použít stejně jako rýže, brambory, jáhly, kuskus či těstoviny. Je vhodná k přípravě pokrmů a dezertů. Je charakterizována vysokým obsahem živin a nízkým glykemickým indexem a na dlouho vás zasytí, což ji zcela odlišuje od ostatních produktů.
Datum dostupnosti:
Quinoa - Merlík čilský
Quinoa se používá jako alternativa obilnin. Může se použít stejně jako rýže, brambory, jáhly, kuskus či těstoviny. Je vhodná k přípravě pokrmů a dezertů. Je charakterizována vysokým obsahem živin a nízkým glykemickým indexem a na dlouho vás zasytí, což ji zcela odlišuje od ostatních produktů.
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
Váha balení | Cena balení | Cena za gram | |
1 gram | 9,00 Kč | 9,00 Kč | Do košíku |
500 gramů | 107,00 Kč | 0,21 Kč | Do košíku |
1000 gramů | 175,00 Kč | 0,18 Kč | Do košíku |
Quinoa, někdy taky Merlík čilský, patří k nejstarším obilovinám bohatým na bílkoviny, nasycené mastné kyseliny, vlákninu a mnoho dalších živin. Často se označuje jako peruánská rýže a má mírně sladkou chuť. Pochází z Jižní Ameriky a toto jihoamerické semeno bylo oceňováno již starodávnými Inky. Z botanického hlediska je příbuzná spíše listové zelenině, jako je špenát či řepa. Má drobná kulovitá zrna připomínající jáhly či kuskus. Quinoa neobsahuje lepek. Má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje jen málo tuků a kalorií. Díky nízkému glykemickému indexu se řadí mezi superpotraviny. Podporuje růst svalové hmoty, pomáhá na migrény, vysoký tlak, při kardiovaskulárních onemocněních, má protirakovinné účinky, prospívá ledvinám, trávení a nervovému systému.
Studie z roku 2009, která byla provedena na Chilské univerzitě, prokázala, že 15 % celkového obsahu Quinoy tvoří bílkoviny. Toto množství dvojnásobně převyšuje obsah většiny ostatních zrn. Quinoa má navíc kompletní aminokyselinový profil a každou porcí dodáte tělu všech 9 klíčových stavebních prvků pro tvorbu bílkovin. Studie z roku 2005 z Milánské univerzity zase prokázala, že Quinoa je účinný prostředek pro potlačení chuti k jídlu. Účastníci studie po její konzumaci dokázali mnohem lépe kontrolovat svoji chuť k jídlu a snížili i svůj příjem potravin. Studie doporučuje zařazení Quinoy do dietních jídelníčků, zejména pro vysoký obsah bílkovin a minimální obsah kalorií.
Nutriční hodnota ve 100g produktu:
Energetická hodnota: 1540 kJ / 368 kcal
Tuk: 6,07 g; z toho nasycené mastné kyseliny 0,706 g
Uhlohydráty: 64,16 g včetně cukrů 0,1 g
Vláknina: 7 g
Protein: 14,12 g
Sůl: 0,012 g
*Tento produkt může obsahovat stopové množství ořechů, sóji, hořčice či sezamových semínek.
*Uchovávejte na chladných, suchých místech v pečlivě uzavřením obalu a mimo dosah dětí.
Studie z roku 2009, která byla provedena na Chilské univerzitě, ukázala, že 15% celkového obsahu Quinoy tvoří bílkoviny. Tohle množství dvojnásobně převyšuje obsah většiny ostatních zrn. Studie rovněž ukázala, že Quinoa má kompletní aminokyselinový profil, což znamená, že při každé porci dodáváte svému tělu všech devět klíčových stavebních prvků pro tvorbu bílkovin.
Studie z roku 2005 z Milánské univerzity popisuje, Quinou jako účinný prostředek pro potlačení chuti k jídlu. Účastníci tohoto pokusu po její konzumaci dokázali lépe kontrolovat svoji chuť k jídlu a s chutí se snížil i příjem konzumovaných potravin. Studie dále doporučuje zařazení Quinoy do dietních jídelníčků a to zejména pro její vysoký obsah bílkovin a naopak minimální obsah kalorií v jejím nutričním profilu.
Studie tedy jasně prokázala, že Quinoa přináší mnoho nutričních benefitů, zatímco její obsah kalorií a tuků je velmi nízký. Superpotravina či zázračné semínko? Říkejte jí, jak jen chcete. Důležité je, že ji můžete nazvat i svojí „snídaní“, „obědem“ i „večeří“.
Ačkoli je považována za zrno, Quinoa je ve skutečnosti semeno ze zeleniny podobné špenátu či řepě.
Složení produktu | Quinoa |
Použití produktu | Před použitím pořádně vyčistit, propláchnout. Vaříme v poměru 2 sklenice vody na 1 sklenici quinoi na malém ohni 12-15 min. |
Forma | Zrna |
Země původu | Peru |
76,00 Kč