
Užívání ostropestřce mariánského
Ostropestřec mariánský vypadá jako bodlák s purpurovými květy a skvrnitými listy. Pyšní se blahodárnými účinky na náš organismus. Dříve se spíše užíval na hadí uštknutí, aktuálně se využívá hlavně při onemocnění jater a detoxikaci organismu.
Plody ostropestřce se používají jako prevence, nebo už při rozvinutých onemocněních a poškozeních jater, jako je hepatitida neboli žloutenka typu B a C, cirhóza jater, steatóza neboli ztučnění jater, při otravách alkoholem, drogami, chemikáliemi či houbami.
Semena ostropestřce mariánského
Nejúčinnější je konzumace drcených semen ostropestřce. V této podobě se snadno konzumuje a účinné látky se velmi dobře vstřebávají. Semena ve střevním traktu působí jako peeling střevních stěn, čímž pomáhají k celkovému pročištění trávicí soustavy a následné detoxikaci těla. Při drcení semena nedocházejí ke kontaktu s kovem a nejsou vystavena teplotám vyšším než 40 °C. Nepoužívají se tradiční mlýnky na kávu či obilniny.
Jak skladovat ostropestřec
Tlučený plod ostropestřce mariánského je třeba dobře skladovat. Semena po drcení poměrně rychle oxidují a účinná látka silymarin se znehodnocuje. Proto je nutné uchovávat rozdrcená semena v uzavíratelném obalu, ve tmě a bez přístupu vzduchu. Pokud si tedy chcete nadrtit celá semena, použijte třeba keramický hmoždíř jen na aktuální dávku, nebo je skladovat v uzavřené dóze. Jinak musíte celá semena pořádně rozkousat.
Jak konzumovat ostropestřec mariánský
Tlučený ostropestřec konzumujte přímo, 4x denně 1 čajovou lžičku, což je 3 až 4 g, 45 minut před jídlem nebo 45 minut po jídle. Účinné látky se tak mohou dobře vstřebat. Drť v ústech promíchejte se slinami, které obsahují trávicí enzymy. Pro usnadnění polykání je zapíjejte dostatečným množstvím vody. Pro nejlepší výsledek je doporučena kúra bez přerušení po dobu 12 a více týdnů. Vaše játra se zbaví tuku, detoxikují, buňky zregenerují, pročistí se trávicí systém a zlepší se vylučování. Díky tomu budete přijímat do organismu mnohem více živin a látek potřebných pro normální chod organismu. Zvýší se i imunita a obranyschopnost těla. Mezi kúrami je třeba udělat vždy přestávku 2 až 4 týdny.